Het gehaakte meeneem-poppenhuis met interieur ;-)

Gehaakt take along poppenhuis met meubeltjes, huisdieren, deco en nog vééééél meer

Het mislukte squishville-project

Logootje | De vrolijke roze vlinder

Het begon met een plannetje om van pluche stof een namaak-squishville huis met squishmallow-bewoners te naaien. Dat kon nooit zo moeilijk zijn, dacht ik. Maarruh... dat viel tegen, want 7 cm hoge squishmallows laten zich lastig naaien. Zelfs met de hand was het een enorm gepriegel, terwijl ik toch een heel simpel patroontje had getekend. Mijn naaimachine bleek niet geschikt voor kleine borduurseltjes, zoals oogjes en neusjes en mijn best wel grote handen waren qua motoriek niet vaardig genoeg. Het bleef allemaal steken (hahah) in gepruts. En als ik érgens een hekel aan heb, dan is het aan flans-werk. Mijn maaksels moeten liefst  volmaakt zijn. 

.

Ik heb het (pdf) naaipatroontje voor squishmallows nog liggen. Heb je er belangstelling voor? Ik stuur het je graag!

De teleurstellende squishville-ervaring eindigde met het besluit om wél een poppenhuis te realiseren, maar dan gehaakt; daar ben ik beter in 😉  En als ik dan toch eigen ideeën ging uitwerken, dan moest het ook maar een inklapbaar poppenhuis worden, dat makkelijk zou kunnen worden opgeruimd (en meegenomen). De mama van het kleinkindje voor wie dit alles bestemd was, zou me dankbaar zijn.  

De in mijn ogen mislukte mini squishmallow (varkentje).

Hoe ik het poppenhuis haakte

Logootje | De vrolijke roze vlinder

Met allemaal resten van Zeeman Royal en Wibra Saskia haakte ik "muren", bestaande uit 8 vierkanten (sommigen met "ramen"), die ik 2 aan 2 aan elkaar haakte. Ik verstevigde elke muur met stukken knutselmat (Action, € 0,79). Daarna naaide ik ze zodanig aan elkaar, dat ze als een boek konden worden dicht gevouwen.

Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
Gehaakte vierkanten. Dit zouden de "muren" van het poppenhuis worden.
Gehaakt poppenhuis om mee te nemen
Muren aan elkaar naaien

Het leukste werk aan het poppenhuis was het aankleden van de wanden met haaksels en borduursels.

Gehaakt poppenhuis om mee te nemen
De woonkamer; helaas niet helemaal scherp.
Gehaakt poppenhuis om mee te nemen
De kinderkamer
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
De slaapkamer
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
Tuin / terras

Ondertussen was ik ook al begonnen met het haken van meubilair. Van het unicorn-knuffel-project had ik nog Yarn and Colors glanskatoen over in alle regenboogkleuren. Het was bij uitstek geschikt voor het basismeubilair van woon-, slaap- en kinderkamer.

Take along: gehaakt poppenhuis met gehaakte meubels, huisdieren en decoraties

Het basis-meubilair: bank met kussens, tafeltje met lamp, tv-meubel, bed, nachtkastje, kledingkast, ledikantje, commode, hobbelpaard, spiegel en 2 vloerkleedjes.


Voor wie het leuk vindt om het ook eens te proberen, hieronder het patroontje van de BANK.

.

bovenkant zitting:

17 l

1: begin in 2e l van de haak, 1 v in elke l = 16 v

2-6: 1 keerl, 16 v, keren

Afkanten

 

rand zitting: 

Met hv rechts onder aanhechten aan bovenkant zitting .

1: (goede kant) 1 l, 14 v, 3 v in hoek, 5 v, 3 v in hoek, 5 v, 3 v in hoek, hv in 1e v (= 50 v)

2: (goede kant) 1 l, alleen in de achterste lussen haken, 1 v in elke v,
hv in 1e v

Afhechten

 

onderkant zitting:

19 l
1: begin in 2e l van de haak, 1 v in elke l = 18

2-8: 1 l, 1 v in elke v, keren

Afhechten; draad laten hangen.

 

rugleuning (haak 2):

17 l

1: begin in 2e l van de haak, 1 v in elke l = 16 v

2-5: 1 l, 1 v in elke v, keren

6: 1e 2 v samen haken, 12 v, 2 v samen haken = 14

Afhechten

.

armleuning (haak 2):

4 l

1: begin in 2e l van de haak, 1 v, 4 v in 4e l, aan andere kant verder haken: 2 v, keren (8)

2-7: 1 l, v in elke v, keren

Afhechten

 

pootjes (haak 4):

2 l

1: 6 v in 2e l van de haak (6)

2: 1 v in elke v

Afhechten; draad laten hangen

 

Naai bovenkant zitting met rand aan onderkant zitting; ondertussen vullen.

Haak 2 rugleuningen op elkaar:
met hv aanhechten op hoek rechts onder. Dan 1 l, 6 v, 2 v in hoek, 12 v, 2 v in hoek, 6 v; onderkant blijft open.

Rugleuning vullen en onderkant dicht naaien.

Armleuningen dubbel vouwen en vullen.
Achterkanten armleuningen en onderkanten dicht naaien.

Armleuningen en rugleuning aan zitting naaien.

Armleuningen aan rugleuning naaien.

Pootjes op onderkant naaien.

Alle draadjes wegwerken.

Natuurlijk had ik het hierbij kunnen laten, maar ja, het was zulk leuk werk en ik had nog een heleboel inspiratie. En zodoende haakte ik o.a. nog een zwembad met loungestoelen, een hangmat met vijf poesjes, een ijsbeer-kleed, een baby'tje en terraspotten met bloemen. Het is dat er toen geen tijd meer was (dit experiment was bedoeld als kerstcadeautje), anders had ik nog véél meer gehaakt.

Het speelmatje c.q. de opbergtas

Logootje | De vrolijke roze vlinder

Uitgangspunt was geweest een opvouwbaar poppenhuis, dat in een speelkleedje kon worden meegenomen.

.

Ik verzon een best ingewikkelde constructie, op basis van het verschoonmat-principe. Hiervoor kocht ik een dekentje (Action) voor de binnenkant. (Naderhand zag ik bij Big Bazar veel leukere kleurtjes, zoals mint en fuchsia, maar toen was ik al te ver gevorderd met het groene pluche.)

Een lap stevige (Ikea-)stof en wat voering had ik nog liggen.

.

Het was nog een hele puzzel om alles goed in elkaar te krijgen en gelukkig was ik zo slim om eerst te spelden en te rijgen, want ik moest meerdere keren opnieuw beginnen, maar uiteindelijk kwam alles goed. 

.

.

Foto's: klik voor groter

Speelkleed binnenkant
Speelkleed buitenkant
Opvouwen
Sluiting speelkleed

Boven: Groot vak waarin het ingeklapte "huis" kan worden gestopt.
Onder: Aan de andere kant vakjes voor meubeltjes e.d.

Het opgevouwen speelkleed.

Het kleinkindje merkte trouwens al snel pienter op, dat het een huis zonder keuken was. Ik argumenteerde dat daar geen ruimte meer voor was, maar dat was ze niet met me eens: "De keuken kan gemakkelijk in de woonkamer er bij, oma," waar ze natuurlijk gelijk in had, want bijna iedereen heeft immers een open keuken.
En zo kwam het, dat ik de dag na Kerst begon aan een turquoise keukenblok met een roestvrijstalen aanrecht uit heel dun, glanzend grijs, katoen 😉

.

Het volgende project?
Ik denk aan de camping van Kate Bruning 😉

Foto's van het gehaakte poppenhuis, met meubeltjes, accessoires, huisdieren en het speelmatje

Logootje | De vrolijke roze vlinder
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen

In het ledikantje ligt een baby'tje waar ik veel moeite mee had, omdat m'n grote vingers weer in de weg zaten: gehaakt met 2 draden borduurgaven en haaknaald 0,5.

Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen
Gehaakt poppenhuis dat kan worden meegenomen

In de hoek staat de mislukte squishmallow. Het kleinkindje vond 'm goed genoeg. 

2 reacties

  1. christa de winter op 27 februari 2023 om 15:15

    Hey dat ziet er supertof uit, kan ik het patroon bestellen ?  2. Eta (De vrolijke roze vlinder) op 8 maart 2023 om 19:50

    Dank voor je belangstelling Christa, maar hiervan heb ik helaas geen patroon gemaakt.
    Groetjes!
    EtaLaat een reactie achter